Als je gezond bent sta je niet stil bij wat gezondheid eigenlijk inhoudt en leid je gewoon je dagelijks leven.

Maar wat verstaan we hier eigenlijk onder gezondheid?

In 2020 werden we echter allemaal ongevraagd geconfronteerd met het SarsCov2 virus en daardoor met onze gezondheid. De media berichtten bijna over niets anders. Als als je wil kan je nog steeds 24 uur per dag vullen met informatie over dit virus en de gevolgen hiervan voor je eigen gezondheid, die van de mensen om je heen en die van de maatschappij. De term gezondheid is dan ook vaak gebruikt.

Een definitie die lang gebruikt werd is die van de World Health Organization (WHO):

Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijke en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijke gebreken.

Het volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn is een mooi streven maar is dit wel realistisch? Iedereen heeft wel eens wat. Ben je vandaag niet verkouden, heb je geen hoofdpijn of last van je allergie dan misschien morgen wel. Een nacht slecht slapen en je zou volgens deze definitie al niet meer gezond zijn.
Voor vrijwel iedereen zou gezondheid daardoor buiten het bereik liggen als je uitgaat van deze definitie.

Dit geldt nog meer naarmate je ouder wordt.
Als mensen ouder worden krijgen ze vaak chronische klachten. Dat begint in Nederland gemiddeld al bij mannen op 45 jarige leeftijd en bij vrouwen zelfs op 41 jarige leeftijd (1). De kwaliteit van leven kan echter prima zijn en mensen ervaren vaak wel dat ze gezond zijn. Meer dan de helft (64%) van de mensen van 75 jaar en ouder ervaart hun gezondheid als goed tot zeer goed, ondanks dat ze één of meer langdurig chronische aandoeningen hebben(2).

Een meer realistische definitie vind ik die van Machteld Huber:

Gezondheid is het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.

Dit is een veel positievere benadering. Het biedt ruimte en koppelt gezondheid aan het vermogen je aan te passen op verschillende vlakken.
Hoeveel veerkracht heeft je lijf en heb jij op mentaal of emotioneel vlak? Hoe en hoe snel herstel je van een ziekte of een te verwerken schok?

Een voorbeeld:
Als je een gewone griep krijgt kun je daar behoorlijk ziek van zijn. Vaak heb je koorts en voel je je enorm lamlendig, je hebt overal pijnen en bent hondsmoe. Je lijf moet hard werken om de griep te boven te komen.
Er zijn bij een acute ziekte als een griep drie mogelijkheden: je herstelt vroeg of wat later, je blijft kwakkelen en langzaam gaat de griep over in chronische klachten en heel soms kan je lijf het geheel niet aan en ga je dood.
Hoe sneller en vollediger je herstelt hoe gezonder je bent. Je hebt een goede veerkracht.
Als je veerkracht wat minder goed is en je blijft kwakkelen kan een homeopathisch middel je een duwtje in de rug geven bij je herstel.

Kunnen jij en je lijf zelf herstellen en heb je een goede basisgezondheid of heb je een duwtje in de rug nodig?

Nog een voorbeeld:
Als je een ongeluk ziet en je bent behoorlijk geschrokken, hoe lang duurt het dan voordat je weer normaal functioneert en het je niet meer bezighoudt.
Hoe is je veerkracht dan?

Mensen vertellen mij dat hun veerkracht toeneemt door een homeopathische behandeling.

Een voorbeeld is een dame die bij me kwam omdat ze privé en door werkzaamheden overbelast was en daar stevige hoofdpijnen van kreeg. De hoofdpijnen werden tijdens het behandelingstraject langzaam beter maar na een aantal weken overleed onverwachts overleed haar vader en moest ze een begrafenis regelen en haar moeder opvangen. Een behoorlijk emotioneel gebeuren! Normaal gesproken zou ze enorme hoofdpijnen gekregen hebben maar tot haar verbazing bleven die uit en kwam ze die moeilijke periode vrij goed door. Ook daarna kreeg ze geen enorme terugval.
Het was voor haar en voor mij duidelijk dat haar veerkracht en gezondheid toegenomen waren door de behandeling.

1. Gezonde levensverwachting | Cijfers & Context | Huidige situatie | Volksgezondheidenzorg.info
2. Gezondheid en zorggebruik; persoonskenmerken (cbs.nl)